Pana cotta z musem truskawkowym

4.48 (172 ocen)

Panna cotta to włoski deser, który smakuje jak prawdziwe niebo w gębie. Panna cotta jest idealna dla małych i dużych łasuchów. Warto pamiętać, że jest tak dobry, że najlepiej od razu przygotować dużą porcję. Panna cotta świetnie smakuje serwowana z musem truskawkowym i świeżymi listkami mięty lub melisy.

Składniki:

  • 200 ml mleka,
    200 g śmietany kremówki,
    10 g żelatyny,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    2 łyżki cukru,
    300 g truskawek,
    cukier do smaku,
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Pana cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna cotta – przepis:
    Do rondelka należy wlać mleko oraz śmietanę, następnie wsypać cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. Całość należy podgrzewać na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Następnie masę należy zagotować, wyłączając ogień i wsypując żelatynę, następnie wszystko należy wymieszać dokładnie do momentu jej rozpuszczenia się. Potem masę należy przelać do czterech naczynek i odstawić do stężenia do lodówki. Następnie truskawki należy umyć, obrać z szypułek, przełożyć do pojemnika, dodać cukier i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Panna cotta powinna być wyjęta z naczynek. Aby deser wyszedł bez problemu najlepiej zanurzyć naczynka na chwilę w gorącej wodzie. Panna cotta powinna być podawana z przygotowanym musem truskawkowym. Panna cotta z musem truskawkowym może mieć na wierzchu dodatkowo kilka świeżych truskawek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

Panna cotta z musem truskawkowym to deser pochodzący z Włoch. Nazwa po przetłumaczeniu na język polski oznacza gotowaną śmietankę. Do zagotowywanej śmietanki z żelatyną można dodawać różnego rodzaju przyprawy np.: ziarenka wyciągnięte z laski wanilii lub kardamon. Panna cotta z musem truskawkowym to świetny deser będący alternatywą dla domowych lodów. Przygotowując deser panna cotta nie potrzeba specjalnych urządzeń ani gadżetów. Wystarczy jedynie garnek, łyżka i pojemniki do których będzie przelana masa na pannę cottę. Panna cotta może być wzbogacona smakowo dodatkiem likierów smakowych. Obowiązkowym dodatkiem do deseru panna cotta są świeże owoce np.: maliny, jeżyny lub poziomki.

Panna cotta z musem truskawkowym – jak zrobić?

W sezonie porzeczkowym można przygotować deser panna cotta z dodatkiem czerwonych owoców. Wystarczy przygotować 300 g śmietanki 30%, 100 ml mleka, 70 g cukru, 200 g czerwonej porzeczki, sok z 1/2 cytryny i 3 łyżeczki żelatyny. Poza sezonem można korzystać z mrożonych czerwonych porzeczek. Na początek czerwone porzeczki należy umyć, oderwać szypułki i przełożyć do garnka. Następnie trzeba dodać sok z cytryny oraz cukier i zagotować, aż porzeczki puszczą sok i zmiękną. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie ich blenderem i przetarcie przez sito, aby pozbyć się skórek. Następnie żelatynę w proszku należy zalać około 1/3 szklanki wody, a kiedy żelatyna napęcznieje, należy ją  podgrzewać w kuchence mikrofalowej przez 15 sekund. Potem po wyjęciu mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła.

Śmietankę należy połączyć z mlekiem i podgrzewać, potem zdejmujemy z ognia, aby dodać mus porzeczkowy i całość wymieszać. Następnie powinno się dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę do deseru panna cotta trzeba przelać do foremek i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Panna cotta świetnie smakuje podana z musem truskawkowym.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować