BRIOCHE DYNIOWE (PAN BRIOCHE di ZUCCA)

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Pyszna brioche z dodatkiem puree z dyni. Posmarowana ulubionymi powidłami będzie smakowitym śniadaniem lub podwieczorkiem.

  • 7 godz.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
    60 ml ciepłego mleka
    50 g cukru
    ok.260 g mąki tortowej (w zależności od konsystencji pure z dyni)
    szczypta soli
    2 jajka
    200 ml puree z dyni
    100 g miękkiego masła

    do posmarowania:
    żółtko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery Puree

Brioche dyniowe (pan brioche di zucca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce
  • 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól, puree z dyni i kolejno wbić jajka cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde (będzie dość luźne).
  • 3. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
  • 4. Wyjąć ciasto z lodówki (najlepiej przełożyć do innej ciepłej miski) i odstawić na około 1 godzinę, żeby się zagrzało.
  • 5. Foremkę keksową o długości około 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować w miarę możliwości długi bochenek (jeśli ciasto będzie się zbyt kleić, tak jak moje przełożyć do foremki bez formowania bochenka). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • 6. Wyrośnięte ciasto posmarować roztzrepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40-45 min. na złoty kolor. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z ulubionymi powidłami!
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli w trakcie pieczenia zbytnio przyrumieni sie wierzch ciasta, nakryć papierem do pieczenia UWAGA!!! Przez pierwsze 25 min nie otwierać piekarnika! Jak przygotować puree z dyni. Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować