Pampuchy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podobno korzenie mają białostockie. Uwielbiam je za tę puszystość!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże instant: 7 gramów
    - mleko ciepłe: 1.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - stopione masło: 3 łyżki
    - truskawki: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier, jajka, masło mieszamy, dodajemy mleko (najpierw szklankę), później w razie potrzeby dolewamy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Ciasto dzielimy na 15-16 kawałków. Z każdego robimy placuszek, na który nakładamy truskawki (mi zmieściły się 3 małe truskawki), ja dodatkowo posypywałam je odrobiną cukru, formujemy bułeczki.
  • 2. Durszlak wykładamy gazą, wkładamy na garnek z gorącą wodą, do durszlaka wkładamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy pokrywką (żeby para nam nie uciekała) i parujemy ok. 10 minut.

    Możemy podawać ze śmietaną, jogurtem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować