Pampuchy z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn: do drożdży dodać cukier i trochę mleka. Dobrze wymieszać. Do wysokiego garnka przesiać mąkę. Dodać całe jajka i resztę mleka. Wymieszać. Dodać zaczyn i wyrobić na gładką masę. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
2.Ciasto wykładamy na stolnice i rozprowadzamy ręką. Następnie wykrawamy kółka szklanką i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Uparować (ok 7-8 min)
3.Sos: Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i dobrze podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Podlać wodą. Dusić ok. 15 min. Zaklepać mąką wymieszaną z odrobiną wody. Podawać z gorącymi pampuchami.
Komentarze