Pampuchy z sosem mięsnym

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Gotowanie to moja pasja. Już od najmłodszych lat piekłam i gotowałam razem z mamą.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki
    70 g drożdży
    1,5 szkl letniego mleka
    5 łyżek cukru
    2 jajka

    Sos:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 mała cebula
    przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz
    mąka do zaklepania
    trochę oleju do podsmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Pampuchy z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn: do drożdży dodać cukier i trochę mleka. Dobrze wymieszać. Do wysokiego garnka przesiać mąkę. Dodać całe jajka i resztę mleka. Wymieszać. Dodać zaczyn i wyrobić na gładką masę. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
  • image-276ilmv 2. Ciasto wykładamy na stolnice i rozprowadzamy ręką. Następnie wykrawamy kółka szklanką i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Uparować (ok 7-8 min)
  • image-02b7o01 3. Sos: Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i dobrze podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Podlać wodą. Dusić ok. 15 min. Zaklepać mąką wymieszaną z odrobiną wody. Podawać z gorącymi pampuchami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować