Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane na parze. Różnie nazywane w zależności od tradycji i regionu. Jak dla mnie najbardziej trafna nazwa to właśnie pampuch, bo ciasto jest napuszone i delikatne.
Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść. Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.
2.Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.
3.Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto łącznie z zaczynem. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.
4.Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę. Ciasto podzieliłam na 16 części. Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.
5.Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym. Smacznego!
Komentarze