Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pampuchy to ciasto drożdżowe gotowane na parze. Różnie nazywane w zależności od tradycji i regionu. Jak dla mnie najbardziej trafna nazwa to właśnie pampuch, bo ciasto jest napuszone i delikatne.

Składniki:

  • CIASTO:
    25g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    3 1/2 szklanki mąki pszennej
    NADZIENIE:
    300g gotowanego mięsa drobiowego
    1 jajko
    sól morska
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona
    SOS PAPRYKOWY:
    2 papryki czerwone
    1 cebula
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 szklanka buliony drobiowego
    sól morska
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pampuchy z mięsem w sosie z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fqw4rs 1. Papryki pokroić na ćwiartki oczyszczając z nasion. Ułożyć skórą do góry na blaszce i piec przez ok 30min, aż skórka zacznie się przypiekać. Wyciągnąć z piekarnika, włożyć do naczynia i zakleić folią. Po 20min obrać ze skórki, która powinna łatwo zejść. Zmiksować na gładkie puree razem z przecierem pomidorowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać zmiksowaną paprykę, wlać bulion. Chwilę pogotować i przyprawić.
  • image-08xqjj2 2. Gotowane mięso (może być z rosołu) rozdrobnić lub bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i przyprawy.
  • image-15epild 3. Z drożdży, cukru i 1/4 szklanki mleka zrobić zaczyn. Odstawić na 10min w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z solą i dodawać wszystkie składniki na ciasto łącznie z zaczynem. Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko zagnieść.
  • image-0olxqqe 4. Formować w dłoniach placuszki i wkładać porcję mięsa. Formować kuleczkę. Ciasto podzieliłam na 16 części. Pampuchy odstawić na 10min do napuszenia.
  • image-0o5ytev 5. Wkład do gotowania na parze posmarować olejem. Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody. Pampuchy podawać z gorącym sosem paprykowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować