Pampuchy drożdżowe z pysznym nadzieniem ryżowym

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gotowane na parze lub pieczone w piekarniku pyszne kluski drożdżowe z nadzieniem ryżowym (ryż + konfitura żurawinowa + kakao). Polecam - często je robię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    mąka pszenna 650 przesiana 0.5 kilograma
    mleko 1 szklanka
    jajka 2 sztuki
    drożdże świeże piekarskie 35 gramów
    masło roztopione 3.5 łyżki
    cukier 1.5 łyżki

    nadzienie ryżowe:
    ryż długoziarnisty połowa woreczka, czyli 50g
    kakao naturalne extra ciemne 1 łyżka
    konfitura żurawinowa 4 łyżki

    dodatki:
    jajko roztrzepane 1 sztuka
    sok malinowy z malinami najlepiej domowej roboty 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Pampuchy drożdżowe z pysznym nadzieniem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. 4 łyżek) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy. Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. W międzyczasie gotujemy ryż - zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Do ryżu dodajemy konfiturę żurawinową oraz kakao.
    Dokładnie mieszamy ryż z dodatkami.
  • kulki 3. Gotowe wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na małe porcje, które spłaszczamy ręką i nakładamy na nie farsz ryżowy, zlepiamy i formujemy kulki.
  • odstawiamy 4. Jeśli zamierzamy gotować pampuchy na parze, to odstawiamy je na 10 minut na ściereczkę i przykrywamy, aby jeszcze lekko urosły. Następnie w garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut. Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym z malinami.
  • malujemy 5. Jeśli jednak zamierzamy piec w piekarniku pampuchy, to układamy je w formie na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, aż pampuchy lekko nabiorą złotego koloru. Spożywamy ciepłe - najlepiej tak smakują.
  • 6. Na zdjęciach pokazałam pampuchy pieczone w piekarniku oraz gotowane na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować