Gotowane na parze lub pieczone w piekarniku pyszne kluski drożdżowe z nadzieniem ryżowym (ryż + konfitura żurawinowa + kakao). Polecam - często je robię.
Pampuchy drożdżowe z pysznym nadzieniem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. 4 łyżek) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy. Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2.W międzyczasie gotujemy ryż - zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do ryżu dodajemy konfiturę żurawinową oraz kakao.
Dokładnie mieszamy ryż z dodatkami.
3.Gotowe wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na małe porcje, które spłaszczamy ręką i nakładamy na nie farsz ryżowy, zlepiamy i formujemy kulki.
4.Jeśli zamierzamy gotować pampuchy na parze, to odstawiamy je na 10 minut na ściereczkę i przykrywamy, aby jeszcze lekko urosły. Następnie w garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut. Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym z malinami.
5.Jeśli jednak zamierzamy piec w piekarniku pampuchy, to układamy je w formie na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, aż pampuchy lekko nabiorą złotego koloru. Spożywamy ciepłe - najlepiej tak smakują.
6. Na zdjęciach pokazałam pampuchy pieczone w piekarniku oraz gotowane na parze.
Komentarze