Paluszki są super na imprezę. Znakomite do piwa lub jako dodatek do zup-kremów. Wykorzystajmy do nich ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
15 dag smalcu
15 dag gotowanych ziemniaków
1 jajko
20 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kminku
sól
ew. masło do blachy
1 jajko do smarowania
Paluszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.
Komentarze