Paluszki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Paluszki są super na imprezę. Znakomite do piwa lub jako dodatek do zup-kremów. Wykorzystajmy do nich ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 15 dag smalcu
    15 dag gotowanych ziemniaków
    1 jajko
    20 dag mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kminku
    sól
    ew. masło do blachy
    1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paluszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować