Paluszki z indyka w ziołowo-serowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ziołowa, chrupiąca i lekko serowa- taka właśnie jest panierka, w której przyrządziłam paluszki z indyka. Delikatne, chude mięso fajnie komponuje się z tak dobranymi smakami. Spróbujecie :).

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 400 g piersi z indyka
    · jajko
    · sól
    · pieprz
    · 2 garście ulubionych świeżych ziół- ja wybrałam szczypiorek, bazylię i oregano
    · 1 bułka wieloziarnista
    · garść sera mimolette
    · olej do smażenia

Paluszki z indyka w ziołowo-serowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem. W misce rozbełtujemy jajko. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę- łączymy ze sobą drobno posiekane zioła, pokrojoną w bardzo drobną kostkę bułkę oraz straty żółty ser (można też wszystkie składniki panierki krótko zmiksować w blenderze). Indyka maczamy w jajku, następnie w panierce. Smażymy z każdej strony do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionym sosem jogurtowym.

Porady

By usunąć nadmiar tłuszczu paluszki układamy na chwilę na ręcznikach papierowych. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy