Paluszki z ciecierzycy na przekąskę

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe na przekąskę podczas domówki , czy nawet spotkania rodzinnego .

  • 60 min

Składniki:

  • 45 dag ciecierzycy
    6 kromek pszennej bułki bez skórek
    2 jaja
    2 roztarte ząbki czosnku
    ¼ łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
    1-1 ½ łyżeczki soli
    1-2 olej do głębokiego smażenia

Paluszki z ciecierzycy na przekąskę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Groch opłucz i namocz na noc w wodzie
    2. Na drugi dzień odlej wodę z grochu, groch wypłucz ponownie
    3. Zagotuj wodę i do wrzącej wrzuć groch i gotuj do miękkości
    4. Ostudzony groch zmiel w maszynce razem z bułką, wymieszaj z jajkami, czosnkiem, solą, pieprzem cayenne lub papryką
    5. Rozgrzej olej
    6. Uformuj wałeczki długości palca i wrzucaj po kilka do gorącego tłuszczu – smaż na złoty kolor
    7. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym
    8. Bardzo smaczne na gorąco z ketchupem lub musztardą .

Porady

Olej do smażenia powinien byc bardzo gorący, aby uniknąć wsiąkanie tłuszczu do paluszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy