Paluszkami z ciasta francuskiego, można urozmaicić prawie każdą, zupę krem :)Przygotować je można z gotowego ciasta, za każdym razem zmieniając tylko dodatki.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- około gotowego ciasta francuskiego: 275 gramów
- około sól morska: 4 szczypty
- Jajko: 1 sztuka
- gałązki rozmarynu: 3 sztuki
- świeżego estragonu: 4 łyżki
- posiekanych orzechów: 3 łyżki
- maku: 4 łyżki
- starty ser np. sera żółtego, parmezanu lub pleśniowego: 4 łyżki
Paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozłożyć z papierem do pieczenia na blaszce. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem i solą morską lub wybranym dodatkiem. Złożyć na pół, docisnąć aby wszystko się skleiło i pociąć na cieńkie paski, o szerokości około 2 cm.
2. Pocięte paski posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Chwycić jeden pasek za końce i zwinąć w spiralkę. Zrobić tak zresztą pasków.
3.Rozgrzać piekarnik do 190º , włożyć blachę i piec około 20-30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Komentarze