PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

4.5 (147 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paluszkami z ciasta francuskiego, można urozmaicić prawie każdą, zupę krem :)Przygotować je można z gotowego ciasta, za każdym razem zmieniając tylko dodatki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - około gotowego ciasta francuskiego: 275 gramów
    - około sól morska: 4 szczypty
    - Jajko: 1 sztuka

    - gałązki rozmarynu: 3 sztuki
    - świeżego estragonu: 4 łyżki
    - posiekanych orzechów: 3 łyżki
    - maku: 4 łyżki
    - starty ser np. sera żółtego, parmezanu lub pleśniowego: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć z papierem do pieczenia na blaszce. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem i solą morską lub wybranym dodatkiem. Złożyć na pół, docisnąć aby wszystko się skleiło i pociąć na cieńkie paski, o szerokości około 2 cm.
  • 2. Pocięte paski posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Chwycić jeden pasek za końce i zwinąć w spiralkę. Zrobić tak zresztą pasków.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 190º , włożyć blachę i piec około 20-30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować