Paluszki serowe z makiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Doskonały, chrupiący dodatek do herbaty lub piwa.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - twaróg: 25 dekagramów
    - margaryna lub masło: 25 dekagramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - mak do posypania: 4 łyżki
    - tłuszcz do posmarowania blachy: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta

Paluszki serowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę lub masło posiekać, posypać przesianą mąką, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Dodać twaróg. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkowac ciasto na grubość około 1,5cm, pokroić na paski.
  • 3. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować paski ciasta, posypać makiem, docisnąć ziarenka i skręcić w spiralki.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, posmarować blaszkę tłuszczem. Paluszki poukładać na blaszce w niewielkich odstępach i jeszcze raz posmarować pozostałym żółtkiem z mlekiem. Piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy