paluszki pikantne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wspaniała przekąska na każdą okazję .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE;
    50dkg mąki pszennej
    1łyżka cukru
    50gram margaryny( roztopionej)
    1szlanka mleka( podgrzane)
    4dkg drożdży szczypta soli
    CIASTO MAŚLANE;
    10 dkg margaryny
    4 łyżki mąki pszennej
    DODATKOWO PRZYGOTUJ;1jajo,przyprawa gyros lub kebab,20 dkg żółtego sera drobno starty

Paluszki pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki ciasta drożdżowego połącz na podgrzanym mleku odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    składniki ciasta maślanego połączyć i wstaw do lodówki na 20 minut.
    ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę rozwałkowujemy na środku układamy ciasto maślane i składamy w kopertę (ciasto maślane w środku)rozwałkowujemy i składamy w kopertę i tak czynność powtarzamy 10 razy.ciasto rozwałkowujemy cieniutko na 3milimetry smarujemy ja rozmąconym jajkiem posypujemy przyprawą gyros lub wybraną posypujemy tartym serem składamy ciasto przyprawami do środka kroimy radełkiem na paski 2cm na 20 cm i skręcamy precle ciasno układamy na blaszce i pieczemy

Porady

aby pięknie zrumienione piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni i pod koniec przekcęcam na termoobieg do czasu zrumienienia

Komentarze

Podobne przepisy