Paluchy są poręczną przekąską, dobrą zarówno na ciepło jak i na zimno.
2 godz. 20 min
Składniki:
Na 6 paluchów
Ciasto:
- 250 g mąki plus 2 łyżki do zaczynu
- 12 g drożdży
- ½ szkl. mleka
-1/2 szkl. wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajka
Nadzienie
-250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki majeranku
- sól do smaku
- pieprz (sporo)
- kilka kropli ciemnego sosu sojowego
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Paluchy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać drożdże z kilkoma łyżkami mleka wymieszanego z wodą. Dodać cukier, rozmieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do reszty mleka i wody wsypać sól. Jajko rozbełtać, połowę dodać do mąki (drugą połowę zachować do posmarowania paluchów), przełożyć zaczyn, wlać mleko z wodą i wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.W tym czasie na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli, usmażyć. Wsypać majeranek, sól, pieprz, wlać sos sojowy, wsypać natkę pietruszki. Chwilę podsmażyć.
3.Ciasto podzielić na 6 kulek. Zrobić z nich walce. Każdy walec rozwałkować na dł. ok. 17 cm. Na każdy nakładać farsz, zlepiać jak pierogi, wyrównać powierzchnię. Ułożyć na blasze szwem do dołu. Posmarować resztą jajka. Piec w temp 180 st. przez 25 min.
Porady
Na ciasto nakładamy sporo farszu (trzeba wykorzystać całość), inaczej paluchy nie będą takie smaczne. Ciasto jest elastyczne, więc można je spokojnie naciągnąć i dopasować do ilości farszu.
Komentarze