Paluchy serowe

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Paluchy serowe! Smaczne, szybkie, kruche- oczywiście z kminkiem. Jak dla mnie rewelka! Przepis z książki „Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej. Koniecznie musicie je wypróbować! Bo… naprawdę warto :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki:

    200g mąki pszennej
    200g masła
    200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
    1/4 łyżeczki mielonego kminku
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    1 żółtko
    2 łyżki wody gazowanej
    1/4 łyżeczki mielonego kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać. Dodać starty ser, kminek, po szczypcie soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.

    Żółtko roztrzepać z wodą. Smarować paluchy, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować