Paluchy serowe! Smaczne, szybkie, kruche- oczywiście z kminkiem. Jak dla mnie rewelka! Przepis z książki „Pikantne ciasta i ciasteczka” Hanny Szymanderskiej. Koniecznie musicie je wypróbować! Bo… naprawdę warto :)
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki:
200g mąki pszennej
200g masła
200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki wody gazowanej
1/4 łyżeczki mielonego kminku
Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę, dodać zimne masło, posiekać. Dodać starty ser, kminek, po szczypcie soli. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować cienkie wałeczki (o grubości ok. 1,5 cm), kroić na kawałki długości 10 cm i układać na oprószonej mąką blasze.
Żółtko roztrzepać z wodą. Smarować paluchy, posypać lekko solą i kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut, do zrumienienia.
Komentarze