Paluchy serowe

4.46 (178 ocen)

Doskonałe na śniadanie , jako przekąska w szkole lub w pracy . Pyszne serowe buły , z wierzchu chrupiące a w środku miękkie i puszyste . Polecam serdecznie !

Składniki:

  • ( na ok. 10 bułek )

    15g świeżych drożdży

    230 ml mleka

    120 ml wody

    2 łyżki miękkiego masła

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli

    650g mąki pszennej + do podsypania

    1 jajko

    1 szklanka tartego żółtego sera + trochę do posypania

    3 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku lekko podgrzewamy mleko i wodę i dodajemy pokruszone drożdże , cukier i masło . Dobrze mieszamy , aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży . Letnią mleczno-drożdżową mieszankę łączymy z resztą składników ( pomijając sery) i zagniatamy gładkie , elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy starte sery . Przekładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i zostawiamy do podwojenia objętości, mniej więcej na godzinę. Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części i formujemy w wałeczki , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem . Odstawiamy na 30 minut do napuszenia .

    Przed pieczeniem bułki posypujemy startym serem .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15 minut aż wierzch ładnie się zarumieni .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować