Paluchy drożdżowe

4.5 (150 ocen)

  • 25 min

idealne jako dodatek do zup "krem" lub przekąska do piwa

  • 25 min

Składniki:

  • -2szklanki mąki
    -1/2łyżeczki soli
    -150g masła lub margaryny
    -2łyżki wody
    -2łyżeczki kminku
    -20gdrożdży świerzych
    -1łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem ,wodą i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce przykryć ściereczką i czekać aż rozczyn ruszy (około 15min)
  • 2. masło roztopić
  • 3. Mąkę,sól,kminek wsypać do jednej miski dolać roztopione masło i rozczyn z drożdży
  • 4. Urywać kawałeczki ciasta formować paluszki,układać na wcześnie przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • 5. Piec w 180stpnich aż się zarumienią

Porady

sa świetnym dodatkiem do zup jak i do piwa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować