Paluchy drożdżowe

4.49 (144 ocen)

  • 2 godz.

Idelana przekąska do piwa, barszczu czy też dipu. Długo utrzymują świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kg mąki
    3 jajka
    5 dag świeżych drożdży
    ½ szkl. śmietany
    ½ kostki margaryny
    ¼ kostki smalcu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka kminku
    dodatkowo:
    1 jajko do smarowania
    10 dag sera żółtego
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i odstawiamy na chwilkę żeby ,,ruszyły”. Mąkę przesiewamy i siekamy dokładnie z margaryną i smalcem. Dodajemy cukier, sól, kminek, jajka i drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta oderwać kawałek i formować wałeczki a następnie zaplatać w warkocz. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać startym na drobnych oczkach serem lub posypać kminkiem. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni 10-15 minut, na złoty kolor.

Porady

Z podanej porcji wyszły mi 3 blaszki paluchów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować