Idelana przekąska do piwa, barszczu czy też dipu. Długo utrzymują świeżość.
2 godz.
Składniki:
½ kg mąki
3 jajka
5 dag świeżych drożdży
½ szkl. śmietany
½ kostki margaryny
¼ kostki smalcu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka kminku
dodatkowo:
1 jajko do smarowania
10 dag sera żółtego
kminek do posypania
Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy ze śmietaną i odstawiamy na chwilkę żeby ,,ruszyły”. Mąkę przesiewamy i siekamy dokładnie z margaryną i smalcem. Dodajemy cukier, sól, kminek, jajka i drożdże i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta oderwać kawałek i formować wałeczki a następnie zaplatać w warkocz. Paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać startym na drobnych oczkach serem lub posypać kminkiem. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 – 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni 10-15 minut, na złoty kolor.
Komentarze