Paluchy chlebowe

4.47 (206 ocen)

  • 2 godz.

rewelacyjne jako przystawka, idealne do zup czy salatek. PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: www.ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    1 szklanka ciepłej wody
    1 1/4 łyżeczka suchych drożdży
    2 łyżki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju

    DODATKOWO:

    3-4 łyżki oleju/ masła
    1 ząbek czosnku
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki Przekąski

Paluchy chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodą zalewamy suche drożdże i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie być jednolite i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
    Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy pasy o szer. 2 cm, następnie przekrawamy pasy na pół. Kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Owijamy folia i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy olejem z przeciśniętym czosnkiem i oprószamy lekko solą. Pieczemy w temp. 230 C przez ok.10-15 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować