Paluchy zawijane z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn; drożdże pokruszyć z cukrem, 3-4 łyżami ciepłego mleka, 2 łyżami mąki. Rozrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać 3/4 mąki, jajka, pozostałe mleko i mąkę (można dodać odrobinę oleju by ciasto nie kleiło się do rąk) Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
2.Smarowidło; jajka roztrzepać, dodać olej, zioła i sól. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami.
3.Gdy ciasto trochę urośnie, jeszcze raz je wyrobić, przełożyć na stolnicę i rwać po kawałku. Każdy kawałek lekko oprószyć mąką rozwałkować i kroić paski (2-3cm szerokości) długość dowolna.
Każdy pasek smarować smarowidłem czosnkowym, (ja do niektórych dałam jeszcze plastry szynki)złożyć na pół i skręcać w przeciwne strony.
4.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jeszcze raz po wierzchu smarowidłem.
5.Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec ok 15 min, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Porady
1/ Do środka , jak i na zewnątrz można dodać trochę żółtego sera.
Komentarze