Pałki w pysznej glazurze

0 (0 ocen)

Smaczne mięso w lekko słodkiej glazurze. Podane na sałatce zamienia się w wystawny obiad :)

Składniki:

  • 8 tzw pałek z kurczaka (podudzia)
    1-1,5 łyżki płynnego miodu

    Marynata
    1/2 szkl oilwy z oliwek
    2 ząbki przeciśnięte czosnku
    2 łyzki sosu sojowego
    1 łyżka konccentratu pomidorowego
    1 szalotka drobniutko posiekana
    pieprz sól do smaku

    Sałatka
    sałąta lodowa
    kilka pomidorków koktailowych (ok 10)
    1/2 niewielkiego ogóra zielonego
    1/2 cebuli czerwonej
    1/2 op sera typu feta
    listki oregano
    grzanki z chleba tostowego

    Sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz do samku
    łyżeczka suszonego oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki w pysznej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki wymyć a następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Potem przełżyć międo do naczynia żaroodpornego i zapiekać pod przykryciem w piekarniku ok 40 minut.
  • 2. Po 40 minutach wierzch pałek oblać łyżką płynnego miodu. Odkryć pokrywkę i zapiekać ok 15 minut.
  • 3. W tym czase przygotować sałatkę. Sałatę lodową wcześniej wymytą podrzeć w rękach, dodąć pokrojony w plasterki ogórek, pomidorki pocięte w ćwiarki i cebulkę poszaltkoaną w piórka. Na wierzch ułożyć grzanki i kawałeczki sera. Polać wszystko sosem.
  • 4. Gotową sałatkę rozłożyć dookoła talerza, w środku ułożyć pałki z kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować