Pałki pieczone z borowikami i papryką

0 (0 ocen)

Jesienią, gdy jest buro i ponuro, ja przygotowuję kolorowe zapiekane mięso z królami jesieni – czyli borowikami, od razu wszystkim wraca dobry humor :)

Składniki:

  • 4-5 pałek z kurczaka (około 600g),
    200g obranych borowików,
    1 łyżka oleju,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    3/2 papryki,
    sól,
    pieprz,
    pieprz ziołowy

Pałki pieczone z borowikami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki pieczone z borowikami i papryką 1. Obrane borowiki kroimy w większą kostkę i obgotowujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je.
  • Pałki pieczone z borowikami i papryką 2. Pałki z kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim mięso. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
  • Pałki pieczone z borowikami i papryką 3. W tym czasie cebulę kroimy w krążki, czosnek w paski, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Do miski wkładamy warzywa i grzyby, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  • Pałki pieczone z borowikami i papryką 4. Wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy warzywa i zapiekamy jeszcze 15 minut.
    Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem, życzę smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy