Jesienią, gdy jest buro i ponuro, ja przygotowuję kolorowe zapiekane mięso z królami jesieni – czyli borowikami, od razu wszystkim wraca dobry humor :)
Pałki pieczone z borowikami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane borowiki kroimy w większą kostkę i obgotowujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy je.
2.Pałki z kurczaka skrapiamy olejem i nacieramy solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim mięso. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
3.W tym czasie cebulę kroimy w krążki, czosnek w paski, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Do miski wkładamy warzywa i grzyby, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
4.Wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy warzywa i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem, życzę smacznego ;)
Komentarze