Pałki kurczaka w słodko kwaśnej marynacie. Idealne do ryżu. Soczyste i miękkie mięsko, które zachwyci każdego.
Składniki:
8 pałek (podudzi) kurczaka
3 duże ząbki czosnku
3-4 łyżki miodu płynnego
3-4 łyżki ketchupu pikantnego dobrej jakości
przyprawa do kurczaka lub uniwersalna
pieprz
sól
słodka papryka w proszku ok 1 łyżeczki
pół łyżeczki ziół do drobiu
Pałki miodowo ketchupowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przyprawami i ziołami, skropić olejem i wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Miód wymieszać z ketchupem, dodać paprykę w proszku. Mięso wymieszać z marynatą miodowo ketchupową.
2.W naczyniu do zapiekania ułożyć na przemian pałki kurczaka, pokrojony czosnek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 50-60 min. (zależy od piekarnika) aż mięso się przyrumieni. Podawać z ryżem.
Porady
Powstały sos z pieczenia możemy zagęścić 1 łyżką mąki i polać nim mięso przed podaniem.
Komentarze