Pałeczki drobiowe w pikantnym sosie czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kto lubi czekoladę zachęcam do spróbowania .Będziecie potem często powtarzać ten przepis.Cudownie smakuje z buraczkami zimnymi na słodko.

  • 50 min

Składniki:

  • Na bulion
    4 pałki drobiowe
    listek laurowy , majeranek , sól

    Sos
    1 szklanka bulionu
    2 czerwone cebule
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    2- 3 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    5 dag czekolady deserowej (52%)
    ząbek czosnku
    szczypta cynamonu
    ok.1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)

Pałeczki drobiowe w pikantnym sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej wody wkładamy umyte pałki drobiowe, liść laurowy majeranek i odrobinę soli. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

    Robimy sos.
    Cebule siekamy i podduszamy na maśle i oliwie, dodajemy miód, ocet ( daję najpierw 2 łyżki ) i sól.
    Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut.
    Pod koniec wrzucam przetarty czosnek.
    Wlewamy bulion , po zagotowaniu dodajemy drobno posiekaną czekoladę,
    gotujemy aż się rozpuści.
    Przyprawiamy cynamonem i pieprzem cayenne.
    Wszystko razem chwileczkę dusimy w razie potrzeby dolewamy bulionu.
    Podajemy z ryżem i pałeczką .
    Smacznego.

Porady

Proponuję podawać z buraczkami zimnymi na słodko, jest w moich przepisach. Bardzo ładnie się uzupełniają smakowo , a i ładnie wygląda.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy