Palce lizać

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodaję ten przepis, ponieważ jest to ulubione ciasto mojej córki i zawsze po nim oblizuję palce :).

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jaj, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa: 5 żółtek, 3 łyżki mąki, pół litra mleka, kostka masła, szklanka cukru pudru.
    Piana: 5 białek 1,5 łyżki żelatyny, szklanka cukru.
    Polewa: pół kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, 1 jajko.

Palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    5 jaj, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżeczek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie lekko mieszając łyżką, dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na żółty kolor.
  • 2. MASA
    5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć z szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem (można dodać wiórków kokosowych). Masę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. PIANA
    W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny. 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
  • 4. POLEWA
    Pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na zimno. Polecam wypiekać w tortownicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy