1.CIASTO
5 jaj, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżeczek mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie lekko mieszając łyżką, dodać mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na żółty kolor.
2.MASA
5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka. Stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć z szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem (można dodać wiórków kokosowych). Masę wyłożyć na biszkopt.
3.PIANA
W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny. 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
4.POLEWA
Pół kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, ucierać łyżką aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajko, jeszcze ucierać po czym wylać na pianę.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na zimno. Polecam wypiekać w tortownicy.
Komentarze