Palce Lizać

4.48 (198 ocen)

przepis pochodzi ze starego ,bardzo starego nr "Poradnika domowego"

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:


    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    0,5l mleka
    Kostka masła
    szklanka cukru pudru
    100g wiórków kokosowych

    Piana:

    1/2 szkl gorącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    5 białek
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto upiec na złoty kolor około 30 min w 170st. Ciasto pieczemy w tortownicy. Po upieczeniu gdy wystygnie nasączamy
  • 2. masa: zółtka wymieszać z mąką pszenną i mlekiem. Stale mieszając ugotowac budyń. Masło utrzec z cukrem pudrem i połaczyć z zimnym budyniem Dodać wiórki kokosowe i wyłożyc na ciasto
  • palce lizac 3. Piana:

    W ½ szkl gorącej wody rozpuścić żelatyne. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szkl cukru. Dodać ostudzona żelatynę, wymieszać i wyłożyć na krem. Polać polewą czekoladową

Porady

W oryginalnym przepisie ciasto nie było nasączone ja proponuję jednak nasączyć inaczej jest bardzo suche i jak dla mnie zdecydowanie za dużo jest piany wiec proponuję zrobić ją z 3 białek...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować