1.Ciasto:
Drożdże rozkruszyć i rozmieszać ze śmietaną. Z reszty składników zarobić ciasto, dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto na 1 godz. wstawić do lodówki.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę i jeszcze krótko smażyć.
3.Masa makowa:
Mak sparzyć, zemleć, dodać masło, cukier, miód, bakalie, smażyć, na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z białek.
4.Masa orzechowa:
Orzechy zmieszać z cukrem, dodać wrzące mleko i masło, chwilę poddusić.
5.Przełożenie:
Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować. Do foremki (25/35 cm.) układać kolejno: ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa makowa - ciasto - masa orzechowa - ciasto.
Piec w całości w temp. 180*C przez 50-55 min. Po upieczeniu ciasto dowolnie udekorować.
Komentarze