Pakowaniec

4.48 (166 ocen)

Ciasto drożdżowe z makiem, orzechami i jabłkami, pycha.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    25 dag margaryny
    4 żółtka
    2 jajka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    6 dag drożdży
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 galaretka agrestowa

    Masa makowa:
    30 dag maku
    2 białka
    15 dag masła
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki miodu
    bakalie

    Masa orzechowa:
    25 dag orzechów mielonych (użyłam włoskich)
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Pakowaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć i rozmieszać ze śmietaną. Z reszty składników zarobić ciasto, dodać rozpuszczone drożdże. Ciasto na 1 godz. wstawić do lodówki.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę i jeszcze krótko smażyć.
  • 3. Masa makowa:
    Mak sparzyć, zemleć, dodać masło, cukier, miód, bakalie, smażyć, na końcu dodać pianę ubitą na sztywno z białek.
  • 4. Masa orzechowa:
    Orzechy zmieszać z cukrem, dodać wrzące mleko i masło, chwilę poddusić.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować. Do foremki (25/35 cm.) układać kolejno: ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa makowa - ciasto - masa orzechowa - ciasto.
    Piec w całości w temp. 180*C przez 50-55 min. Po upieczeniu ciasto dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować