Pak choi podsmażona z sosem ostrygowym jest świetnym dodatkiem do mięs czy ryb. Taką kapustę przyrządzimy w przysłowiowe 5 minut. A jest naprawdę smaczna!
Składniki:
ok 500g Baby Pak Choi, przecięte wzdłuż na połowę
1 łyżka oleju roślinnego
2 ½ cm korzeń imbiru, obrany i starty
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego, światło
1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry
1 szczypta cukru
120 ml bulionu z kurczaka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Pak choi w sosie ostrygowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukaną choi pak i blanszować przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor.
2.2.Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę.
3.3. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy pak choi. przełożyć na półmisek i natychmiast podawać.
Komentarze