Pajączki z cebulą i kabanosem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pajączki smakują wspaniale z czerwonym barszczem, idealne na rodzinne pikniki:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 0.5 kilograma
    - drożdże piekarskie: 10 dekagramów
    - mleko cieple: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka jajek: 2 sztuki
    - margaryna: 0.5 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - cebula: 2 sztuki
    - kabanosy wędzone: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - papryczka chilli: 1 sztuka

Pajączki z cebulą i kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: cebulę kroimy w plastry i smażymy na złoty kolor, a następnie doprawiamy ostrą papryką.
  • 2. Roztapiamy margarynę i studzimy. Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ubijamy jajka, dolewamy resztę mleka, rozczyn, wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy margarynę i dalej klepiemy ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min. aż podrośnie.
  • Pajączki z cebulą i kabanosem 3. Wykładamy ciasto na blat wysypany mąką i formujemy prostokąt, nakładamy farsz, zawijamy w ślimaka i odcinamy ok. 2 cm kawałki, które układamy na formie, dekorujemy plasterkami kabanosa, pędzlujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy na 40 min. do piekarnika na jakieś 160-180 stopni. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy