Paella z kurczakiem

4.5 (175 ocen)

  • 45 min

Niesamowicie sycąca i aromatyczna!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * bulion warzywny - 1 l
    * filet z kurczaka - 400 g
    * papryka - 2 szt
    * czosnek - 2 ząbki
    * pomidor - 1 szt
    * oliwa - 50 ml
    * słodka papryka - 1 szczypta
    * chili - 1 szczypta
    * szafran - 1 szczypta
    * białe wino - 50 ml
    * koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    * ryż do paelli - 200 g
    * zielenina - 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella

Paella z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.

    Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.

    Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.

    Czosnek kroimy w plasterki.

    Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.

    Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.

    Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.

    Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.

    Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.

    Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).

    Gotowe!

Porady

Zamiast kurczaka możesz dodac owoce morza!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować