Paella z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Potrawa ta jest smaczna sama w sobie, ale może również stanowić bazę do dania głównego.

  • 45 min

Składniki:

  • Dla 4 osób:

    1 litr bulionu warzywnego
    1,5 szklanki ryżu
    1 opakowanie warzyw na patelnię z ryżem i pieczarkami
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 pomidory
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    Przyprawy do smaku: pieprz, papryka ostra, sól

Paella z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i mrożone warzywa na patelnię wraz z przyprawą. Do całości dodajemy ryż, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i resztę przypraw do smaku. Jeśli trzeba, w trakcie podlewamy odrobiną przegotowanej wody bądź białego wytrawnego wina. Oczywiście pod warunkiem że potrawy nie będą jadły dzieci.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy