PAELLA

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naumiałem się przyrządzać Paellę na "Kanarach"

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 7 sztuk
    - małże: 400 gramów
    - kalmary/obręcze: 300 gramów
    - ryż krótkoziarnisty: 500 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - pomidor obrany, drobno pokrojony: 1 sztuka
    - wywar rybny: 1 litr
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - szafran: 6 sztuk
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek

Paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Paelli zaczynamy od usmażenia na oliwie na patelni surowych krewetek (bez obierania), tak, aby zrumieniły się z obu stron.
    Następnie należy zdjąć je z patelni.
    Potem na patelnię wrzucamy obranego i pokrojonego w obręcze kalmara. Smażymy go około 3 minut, cały czas mieszając i dodajemy cebulę
    (na 2 dodatkowe minuty) i czosnek. Cały czas mieszamy.
    Następnie dorzucamy drobno pokrojonego lub startego na tarce pomidora, a kiedy pomidor zaczyna się karmelizować dodajemy ryż, szafran i całość przesmażamy.
    Następnie wlewamy wywar rybny, który ma pokryć cały ryż, który rozkładamy równomiernie na patelni.
    Od tego momentu nasze danie przestajemy mieszać.
    Wtykamy w ryż około 10 małży (dla smaku) i smażymy całość około 20 minut. Po pierwszych 10 minutach dodajemy resztę małży, a po kolejnych 10 układamy na wierzchu krewetki.
    Tak przyrządzonemu daniu pozwalamy nieco dojść i lekko je przestudzamy przed podaniem.
    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy