1.Przygotowanie Paelli zaczynamy od usmażenia na oliwie na patelni surowych krewetek (bez obierania), tak, aby zrumieniły się z obu stron.
Następnie należy zdjąć je z patelni.
Potem na patelnię wrzucamy obranego i pokrojonego w obręcze kalmara. Smażymy go około 3 minut, cały czas mieszając i dodajemy cebulę
(na 2 dodatkowe minuty) i czosnek. Cały czas mieszamy.
Następnie dorzucamy drobno pokrojonego lub startego na tarce pomidora, a kiedy pomidor zaczyna się karmelizować dodajemy ryż, szafran i całość przesmażamy.
Następnie wlewamy wywar rybny, który ma pokryć cały ryż, który rozkładamy równomiernie na patelni.
Od tego momentu nasze danie przestajemy mieszać.
Wtykamy w ryż około 10 małży (dla smaku) i smażymy całość około 20 minut. Po pierwszych 10 minutach dodajemy resztę małży, a po kolejnych 10 układamy na wierzchu krewetki.
Tak przyrządzonemu daniu pozwalamy nieco dojść i lekko je przestudzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
Komentarze