PAD THAI Z KURCZAKIEM

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej, które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * makaron ryżowy – dla 2 osób
    * filet z kurczaka – ok. 250 g
    * sos sojowy -2 łyżki
    * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki
    * sos rybny – 2 łyżki
    * kiełki fasoli mung – 1 garść
    * pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki
    * brązowy cukier – 2 łyżeczki
    * jajko – 1 szt
    * łodygi zielonej cebulki – 2 szt
    * świeża kolendra
    * orzeszki ziemne
    * limonka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pad thai z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym.

    Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut.

    W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

    Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron.

    Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Porady

Uwaga! By przygotować prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować