Pad thai z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jest to oryginalne danie kuchni azjatyckiej.

  • 25 min

Składniki:

  • 100g makaronu ryżowego,200g krewetek,3 łyżki oleju,2 posiekane ząbki czosnku,2 posiekane papryczki chili,pół czerwonej cebuli posiekanej w półplasterki,2 limonki,2 łyżki jasnego sosu sojowego,2 jajka,100g kiełków fasoli mung,50g orzeszków ziemnych.

Pad thai z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Osączamy a następnie płuczemy zimną wodą.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek,papryczkę oraz cebulę.Smażymy przez minutę,następnie dodajemy krewetki i smażymy przez kolejne 2 minuty.Wlewamy sos sojowy,sok z jednej limonki i dodajemy makaron.Smażymy 2 minuty stale mieszając.powoli wlewamy roztrzepane jajka,chwilę smażymy.Dodajemy kiełki fasoli i połowę orzeszków,mieszamy.Posypujemy resztą orzechów i podajemy z ćwiartkami limonki.

Porady

Makaron ryżowy można zastąpić zwykłym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy