• 1 godz. 5 min

Pad thai to jedna z ulicznych potraw azjatyckich , ja zrobiłam na kurczaku choć są wersje również z krewetkami, sama nie wiem które lepsze obydwie uwielbiam, przepis jest prosty, wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki i co ważne żadnego nie pomijamy w przepisie!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 15 dag makaronu ryżowego nitki
    40 dag fileta z kurczaka
    3 łyżki sosu sojowego
    2-3 łyżki sosu rybnego
    3-4 łyżki oleju ryżowego
    1 cebula-lepsza jest szalotka
    1 jajko
    1 czubata łyżka pasty tamandarynowej
    50 g kiełków fasoli mung
    2 łyżki pędów bambusa
    3 łyżki kukurydzy
    2 łyżeczki trzcinowego cukru
    3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
    1 łyżeczka ziaren sezamu
    Plastry limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Pasty

Pad thai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy.
    Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając smażymy kilka minut. Wbijamy jajko, energicznie mieszamy aż się zetnie.
  • 2. Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy na durszlaku, gotowy mieszamy z kurczakiem na patelni, przekładamy na talerze, posypujemy uprażonymi orzechami ziemnymi i sezamem na suchej patelni, dekorujemy plastrami limonki. Można posypać świeżą kolendrą .

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować