Pączusie z serkiem ricotta

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pączusie są bardzo szybkie w przygotowaniu i delikatne w smaku.

  • 15 min

Składniki:

  • 100 g serka ricotta
    1 jajko
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    40 g mąki
    szczypta soli
    szczypta cynamonu
    łyżeczka cukru pudru
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Pączusie z serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 1. Serek przełożyć do miski, wbić do niego jajko i dokładnie rozmieszać na gładką masę. Dodać mąkę, cukier puder, proszek, cynamon i sól i dokładnie wymieszać. Do małego garnuszka wlać ok 2 cm oleju i rozgrzać. Łyżką nakładać przygotowaną masę na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Pączusie powinniśmy smażyć na małym ogniu, żeby się nie spaliły a w środku nie były surowe. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy