Pączusie z cytrusową nutką

5 (170 ocen)

  • 40 min

Pyszne małe pączusie bez użycia drożdży. Posypuję je cytrynowym cukrem pudrem. Dodaję do nich też odrobinę skórki limonki. Pachną cudownie. Smakują jeszcze lepiej.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto na pączki :
    -Ricotta : 450- 500 g
    -skórka otarta z limonki : 1 łyżka
    -jajka ( duże) : 2 sztuki
    -cukier drobny do wypieków : 3/4 szklanki
    - cukier wanilinowy : 2-3 łyżki
    -miękkie masło : 150 g
    -mąka krupczatka : 3 szklanki
    -soda oczyszczona : 1 łyżeczka ( płaska)

    ponadto
    -olej rzepakowy : 1 litr
    -cukier puder cytrynowy lub zwykły : 4 łyżki

Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączusie z cytrusową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. W 2 litrowym garnku rozgrzać olej. Dłonie zamoczyć w zimnej wodzie, formować kulki wielkości orzechów włoskich.
  • 2. Pączki wrzucać do garnka z rozgrzanym olejem, po 30-40 sekundach przemieszać łyżką. Gdy pączki zrumienią się ze wszystkich stron, wyjąć je na ręczniki papierowe lub cedzak. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli nie masz dużych jajek, dodaj 3 mniejsze. Z ricotty odlej wyciekającą wodę. Mąki dodaj tyle, aby ciasto dobrze się lepiło ( każda mąka jest troche inna). Cukier puder cytrynowy można kupić w wielu sklepach sieciowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować