Pączusie serowo – makaronowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Tak nieco karnawałowo, a może już tłusto-czwartkowo!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    250g białego półtłustego wilgotnego sera
    2 jajka
    7 łyżek ugotowanego drobnego makaronu
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    9 – 12 łyżek mąki – w zależności od wilgotności sera
    Składniki robocze:
    2 łyżki cukru
    Cukier puder do posypania
    Olej do smażenia

Pączusie serowo – makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać razem z makaronem, 2 łyżkami cukru i roztrzepanymi jajkami. Cały czas mieszając dosypywać mąkę. Ciasto ma być gęste. Olej wlać do rondelka i mocno podgrzać. Gdy już będzie gorący za pomocą dwóch łyżek nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy