Pączusie-serduszka

0 (0 ocen)

Pyszne, serowe, pączusiowe serducha z pomarańczową nutą w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.

Składniki:

  • - 300 g półtłustego twarogu
    - 300 g mąki pszennej
    - skórka otarta z jednej pomarańczy
    - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    - 1/4 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 170 ml śmietany 12%
    - olej rzepakowy do smażenia

    Dekoracja:

    - polewa czekoladowa
    - wiórki kokosowe

Pączusie-serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, żółtka, cukier, sodę, śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy oraz 3/4 ilości mąki. Wyrobić
    ciasto w misce, a następnie rozwałkowywać je na stolnicy partiami, podsypując resztą mąki, na placki grubości 1 cm. Foremką wycinać serduszka.Wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (dosłownie parę minut).
    Usmażone serduszka osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Pączusie możemy dekorować polewą czekoladową i posypywać wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy