pączusie

0 (0 ocen)

pyszne , choć pracochłonne pączki z nadzieniem z marmolady różanej! mniam

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    16 gr. drożdży suchych lub 50 gr. świerzych
    1 szkl.cieplego mleka
    2 żółtka i jedno cale jajko
    Mały kieliszek rumu
    1/3 szkl.cukru
    3 łyżki masła
    marmolada na nadzienie(najlepiej różana)
    cukier puder do posypania
    smalec lub olej arachidowy do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Słodycze

Pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z mlekiem i odrobiną cukru ,odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać żółtka i jajko (wcześniej ubite z resztą cukru) oraz wyrośnięte drożdże ,wymieszać łyżka ,dodać roztopione masło wyrabiać aż będzie gładkie, .Ciasto przykryć ściereczką ,odłożyć w cieple miejsce do wyrośnięcia . Po ok. 30 min (zależy od temperatury w jakiej roslo ciasto) nabieramy łyżką porcje ciasta rozgniatamy delikatnie palcami , nakladamy marmoladę i formujemy zgrabne pączusie. Ukladamy na tacy ponownie do wyrosnięcia na ok. 30 min. Po wyrośnięciu pieczemy w umiarkowanie gorącym oleju z obu stron na złoto. sprawdzamy wykałaczką (jeśli się nie obiera ciastem to są gotowe) po upieczeniu kladziemy na ściereczkę do obcieknięcia , później przekładamy na tależ i posypujemy cukrem pudrem.. SMACZNEGO!!!!

Porady

można użyć dowolnej marmolady , trzeba jednak pamietać aby wcześniej ją podgrzać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować