Pączki ziemniaczane

4.5 (159 ocen)

Słodka przekąska

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    5 łyżek cukru
    3 jajka
    kostka margaryny
    szczypta soli
    łyżka octu
    dżem
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki, wystudzić i przemielić przez maszynkę. Drożdże zasypać cukrem, margarynę rozpuścić w rondelku. Do zimnych ziemniaków dodać jajka, rozpuszczoną margarynę, sól, mąkę, roztwór drożdżowy i ocet. Wszystko razem mieszamy. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • 2. Gdy podwoi swoją objętość, formować dowolnej wielkości kuleczki. Uformowane kulki zostawić na chwilę na stolnicy by ponownie wyrosły. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu kłaść na ręczniki papierowe by odsączyć od nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Zimne pączki można nadziać dżemem szprycą do dekoracji. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Porady

Z kg ziemniaków wyszło mi 2 salaterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować