PĄCZKI ZIEMNIACZANE

4.99 (163 ocen)

pulchne nawet drugiego dnia

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

    0,5 kg maki

    50 g drożdży

    3 łyżki cukru

    2 jajka

    1/2 kostki margaryny

    łyżka spirytusu lub octu

    dodatkowo:

    litr oleju

    dżem

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane , wystudzone ziemniaki zmieliłam przez maszynkę. Margarynę rozpuściłam w rondelku, drożdże zasypałam cukrem. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszałam dodając mąkę i spirytus. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość uformowałam z niego kuleczki. Zostawiłam je na chwilę na stolnicy by ponownie wyrosły. Pączki smażyłam w rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyłam nadmiar tłuszczu kładąc je na ręcznik papierowy. Pączki nadziałam jak już były zimne. Do tego celu użyłam szprycy do dekorowania potraw. Na koniec posypałam je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować