Pączki z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne pączusie, które długo trzymają świeżość a w dodatku szybko sie je robi! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 kg mąki
    szczytpta soli
    10 dag drożdży
    25 dag masła roślinnego
    3 żółtka
    3 jajka
    3/4 szk. cukru
    2 łyżki octu
    marmolada
    cukier puder
    olej do smażenia

Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy bez soli, gorące przeciskamy i rozkruszamy drożdże. Czekamy aż ostygnie, następnie dodajemy masło, ubite jaja z cukrem, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy ocet. Wałkujemy ciasto i wycinamy szklanką krązki. Smażymy na małym ogniu i nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem. Pączki te dłużej muszą się smażyć dlatego mają ciemniejszy kolor.

Porady

Aby pączki nie chłoneły oleju wrzuć surowego ziemniaka, poczekaj aż zacznie się piec i dopiero wrzuć pączki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy