PĄCZKI Z RÓŻĄ

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealne puszyste i miękkie pączki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    3 małe jajka
    100 g roztopionego masła
    70 g cukru z wanilią
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki rumu lub amaretto
    250 ml letniego mleka
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
    olej, do smażenia
    konfitura z różą
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

    Rozczyn: Drożdże świeże pokruszyć, zalać 100 ml ciepłego mleka, dodać 20g cukru z wanilią,

    pół szklanki mąki - wszystko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

    Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.

    Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ciasto będzie się lekko kleić)

    Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ścierką

    i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

    Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat.

    Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki.

    Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (napuszone).

    Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem, można nadziać po usmażeniu.

    Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC,

    po kilka minut z każdej strony.

    Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.

    Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować