pączki z przepisu babci

4.47 (196 ocen)

Domowe pączki są najlepsze, a przepis babci niezastąpiony :)

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    1 szkl.mleka
    0,5szkl cukru (niecałe pół)
    cukier wanilinowy
    100g margaryny
    2 jajka
    2 łyżki spirytusu (niekoniecznie) lub odrobina soku z cytryny wraz ze startym kawałkiem skórki
    5 g drożdży
    mały słoiczek powideł np.śliwkowych
    cukier puder
    smalec do smażenia (ja miałam litrowy słoik)
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać i zalać połową pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić do czasu, aż drożdże zaczną pracować. W drugiej połowie mleka roztopić margarynę i cukier. Do miski wsypać pół kg maki i wyrobić z mlekiem, margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodać spirytus lub sok z cytryny ze startą skórką (wcześniej skórkę sparzyć). Gdy drożdże urosną dać do ciasta i bardzo dobrze wyrobić/ukręcić. Kręcimy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od pałki. Odstawić, przykryć ściereczką i odczekać aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wysypujemy na stół mąkę i kładziemy je łyżką na stół. Obtaczamy w mące, nakładamy w środek powidła i zalepiamy. W międzyczasie roztapiamy smalec i do dobrze nagrzanego wkładamy paczki i smażymy z obu stron. Nakłuwamy np.drutem, długą wykałaczka by sprawdzić czy nie są surowe w środku. Gdy są dobre wyjmujemy. Po ostygnięciu obtaczamy w cukrze pudrze.
    Z przepisu wychodzi ok 20 pączków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować