Pączki z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać i zalać połową pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić do czasu, aż drożdże zaczną pracować. W drugiej połowie mleka roztopić margarynę i cukier. Do miski wsypać pół kg maki i wyrobić z mlekiem, margaryną, cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodać spirytus lub sok z cytryny ze startą skórką (wcześniej skórkę sparzyć). Gdy drożdże urosną dać do ciasta i bardzo dobrze wyrobić/ukręcić. Kręcimy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od pałki. Odstawić, przykryć ściereczką i odczekać aż wyrośnie. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wysypujemy na stół mąkę i kładziemy je łyżką na stół. Obtaczamy w mące, nakładamy w środek powidła i zalepiamy. W międzyczasie roztapiamy smalec i do dobrze nagrzanego wkładamy paczki i smażymy z obu stron. Nakłuwamy np.drutem, długą wykałaczka by sprawdzić czy nie są surowe w środku. Gdy są dobre wyjmujemy. Po ostygnięciu obtaczamy w cukrze pudrze.
Z przepisu wychodzi ok 20 pączków.
Komentarze