Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wlej ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło, spirytus oraz sól. Starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich trochę marmolady. Układaj na oprószonej mąką stolnicy.
Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
4.Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Komentarze