Pączki z marmoladą

5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na te pączki pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bez tych pączków nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka tortowa - 500 g
    żółtka - 4 szt.
    masło - 60 g
    cukier - 0.5 szk.
    mleko - 240 ml
    drożdże świeże - 20 g
    spirytus - 2 łyżki
    sól - 1 szczypta

    DODATKOWO:
    marmolada - 50 g
    cukier puder - 2 łyżki
    olej do smażenia - 1 litr
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wlej ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło, spirytus oraz sól. Starannie wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich trochę marmolady. Układaj na oprószonej mąką stolnicy.
    Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • 4. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować