Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże i połowę cukru; wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do większego naczynia wsypać mąkę, żółtka, resztę cukru, spirytus, cukier waniliowy; wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wlać wyrośnięte drożdże; znowu dobrze wymieszać i wlać roztopione masło; Masę wyrabiać ręcznie około 10 min. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby znowu wyrosło.
2.Na deskę wyłożyć ciasto i rozwałkować – dość grubo; następnie wykrawać koła, nakładać trochę marmolady i formować pączki – odstawić je do wyrośnięcia.
3. W głębszym naczyniu rozpuścić tłuszcz, rozgrzać do wysokiej temperatury. Zmniejszyć ogień i wkładać wyrośnięte pączki. Smażyć z każdej strony około 2 min. – muszą się wysmażyć w środku.
Wysmażone odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym. Odkładać na inny talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze