Pączki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • Średni

Pulchne pączki w sam raz na tłusty czwartek.

  • Średni

Składniki:


  • - drożdże: 15 dekagramów
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - żółtka: 10 sztuk
    - spirytus: 50 gramów
    - marmolada: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże i połowę cukru; wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do większego naczynia wsypać mąkę, żółtka, resztę cukru, spirytus, cukier waniliowy; wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wlać wyrośnięte drożdże; znowu dobrze wymieszać i wlać roztopione masło; Masę wyrabiać ręcznie około 10 min. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby znowu wyrosło.
  • pączki 2. Na deskę wyłożyć ciasto i rozwałkować – dość grubo; następnie wykrawać koła, nakładać trochę marmolady i formować pączki – odstawić je do wyrośnięcia.

  • 3. W głębszym naczyniu rozpuścić tłuszcz, rozgrzać do wysokiej temperatury. Zmniejszyć ogień i wkładać wyrośnięte pączki. Smażyć z każdej strony około 2 min. – muszą się wysmażyć w środku.

    Wysmażone odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym. Odkładać na inny talerz i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować