Pączki z krówką

0 (0 ocen)

Pyszne, puszyste pączki z rozpływającym się w ustach krówkowym nadzieniem i polewą czekoladową. Moje pierwsze w życiu pączki zrobione od A do Z samodzielnie. Jestem z nich bardzo dumna, bo choć czasochłonne są na prawdę pyszne i co najważniejsze domowe.

Składniki:

  • Rozczyn:
    -30 g drożdży
    -1/4 szklanki LETNIEGO mleka
    -2 łyżki przesianej mąki pszennej
    -2 łyżeczki cukru

    Ciasto:
    -4-5 szklanek mąki (przesianej przez sito)
    -3/4 szklanki cukru
    -1 i 1/4 szklanki letniego mleka
    -50 g roztopionego masła
    -3 żółtka
    -1 całe jajko
    -20 ml rumu
    -3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    -szczypta soli

    Nadzienie:
    -około 12 krówek ciągutek

    Polewa:
    -1 tabliczka czekolady mlecznej
    -2 łyżki tłustego mleka

    Dodatkowo:
    -3 kostki smalcu do smażenia (razem 750g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do miski. Zasypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Wszystkie składniki na ciasto (prócz masła) wrzucamy do miski. Dodajemy rozczyn i miksujemy dokładnie mikserem (spiralki), w razie potrzeby dosypując mąki (ciasto ma być gęste, tak aby łatwo się lepiło). Stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztopione masło. Z ciasta formujemy kulę i przerzucamy do natartej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • lepienie 3. Po tym czasie natartymi mąką dłońmi odrywamy porcje ciasta, spłaszczamy w dłoni i układamy krówkę. Zlepiamy pączki.
  • przed usmażeniem 4. Pączki układamy na natartych mąką talerzach lub stolnicy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość (od 20 do 40 minut)
  • smażenie 5. Na patelni roztapiamy smalec. Pączki smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na papierowym ręczniku i studzimy. Czekoladę roztapiamy z dodatkiem mleka i tak przygotowaną polewą polewamy wystudzone pączki. Smacznego.

Porady

-Na początku przygotowania ciasta do miski wrzucamy 4 szklanki mąki, później w razie potrzeby dosypujemy więcej. -Proporcje wystarczają na 12 dużych pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Drożdże Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (158 ocen)

Pączki z wiśniami

4.46 (158 ocen)

Pączki z wiśniami

czarrna Na Tłusty Czwartek :) 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować