Pączki z dyniowym purée

0 (0 ocen)

Mniej kaloryczne pączki, bo zamiast dużej ilości żółtek dodałam do ciasta purée z dyni. Są bardzo delikatne, puszyste i dłużej świeże.

Składniki:

  • mąka tortowa - 650 g
    świeże drożdże - 20 g
    jajka – 2 szt.
    cukier aromatyzowany wanilią – 100 g
    purée z dyni - 1 szk.
    śmietana kremówka /lekko podgrzana/ – 1/2 szk.
    biały rum - 1 kieliszek
    miękkie masło - 100 g
    szczypta soli

    DO SMAŻENIA:
    smalec – 1/2 kg
    olej rzepakowy – 1/2 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Pączki z dyniowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram w miseczce z łyżeczką cukru, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, jajka, szczyptę soli, ciepłą śmietanę, miękkie masło, rum, cukier oraz purée z dyni.
    Bardzo starannie wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego gładkie i elastyczne ciasto. Przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki.
  • 3. Następnego dnia wyjmuję miskę z ciastem z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
  • 4. Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką wycinam krążki, a w każdym z nich dziurkę małym kieliszkiem do likierów.
    Gotowe pączki układam w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakrywam lnianą ściereczką do podrośnięcia.
  • 5. Smażę je partiami w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Usmażone układam na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypuję cukrem pudrem.

Porady

*rum można zastąpić spirytusem *kieliszek o poj. 35 ml *jeśli purée z dyni nie jest dostatecznie gęste, to konieczne będzie dosypać nieco więcej mąki *śmietana kremówka /lekko podgrzana/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować