Pączki z czekoladowym nadzieniem

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pączki od lat goszczą w moim domu z racji karnawału. Najpierw robiła je mama, teraz mieszkając osobno wzięłam sprawy w swoje ręce i... warto było! Są równie pyszne jak te mamy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 dkg margaryny lub masła
    1 kg mąki, najlepiej tortowej
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    2 szklanki mleka
    1 jajko
    7 żółtek
    10 dkg świeżych drożdży
    10 dkg cukru
    szczypta soli
    kieliszek spirytusu
    słoik kremu orzechowego
    polewa mleczna
    posiekane orzechy do posypki
    1.5 l oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z czekoladowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy rozczyn:
    Pokruszone drożdże, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i szklankę mleka łączymy ze sobą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Jajko, żółtka, resztę cukru zwykłego i waniliowy oraz szczyptę soli łączymy ze sobą i również mieszamy na gładką masę.
  • 3. 10 dkg masła lub margaryny roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia.
    Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę, robiąc na środku wgłębienie.
  • 4. Do przygotowanej mąki wlewamy rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka oraz spirytus i staramy się cały czas siekać nożem. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy ostudzony tłuszcz. Dokładnie wyrabiamy tworząc kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, również pod ściereczką.
  • 5. Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy krążki wielkości szklanki. Na jednej części kładziemy krem orzechowy i przykrywamy drugim "wolnym" krążkiem. Dokładnie zlepiamy boki i jeszcze w dłoniach delikatnie obracamy tworząc kulki. Przygotowane pączki zostawiamy raz jeszcze przed smażeniem do wyrośnięcia pod ściereczką.
  • 6. W emaliowanej misce (lub innym naczyniu np. rondlu) rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy pączki, tak by nie miały za ciasno. Smażymy na złoty kolor, i jeszcze ciepłe polewamy polewą i posypujemy orzeszkami.

Porady

Do gorącego tłuszczu można dodać kawałki surowego ziemniaka, co uchroni przed zbytnim i szybkim przypalaniem pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować