pączki z advocatowym kremem patisserie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zrobiłam je w wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków. Obowiązkowe na karnawał.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    na ciasto:
    500 g mąki
    3 żółtka
    1 jajko
    50 g cukru
    25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
    250 ml mleka
    20 ml spirytusu
    sok i skórka z połowy cytryny
    szczypta soli
    50 g stopionego masła
    na krem:
    6 żółtek
    40 g mąki pszennej
    450 ml mleka
    ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
    75 ml likieru jajecznego
    dodatkowo:
    sok z cytryny
    cukier puder
    skórka kandyzowana pomarańczowa
    1 litr oleju lub smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki

Pączki z advocatowym kremem patisserie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią. Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.
  • 2. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać długo aby było porządnie napowietrzone. Będzie dość luźne ale takie ma być, nie należy dodawać mąki, bo pączki wyjdą twarde. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko aby w środku nie były surowe. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  • 3. Ciepłe pączki nadziewać kremem za pomocą szprycy. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć dość gęsty lukier i smarować pączki (lukier na ciepłych pączkach trochę się stopi), dekorować skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować